hirdetés
Belföld

Hamarosan már több tucat vakcina is megjelenhet a kínálati piacon

hirdetés
Falus András immunológus akadémikus úgy véli, hogy március-áprilisra már harminc új koronavírus elleni vakcina is megjelenhet a kínálati piacon, s az EU-ban már február elejére újabb oltóanyagot engedélyezhetnek.
Hamarosan már több tucat vakcina is megjelenhet a kínálati piacon
hirdetés

A lehetséges harminc védőoltásról szólva Falus András az InfoStart.hu szerint azt mondta, hogy azok a világ minden részéről való, eltérő biotechnológiai megoldásokat alkalmazó cégektől vannak. A vakcinák már legalább a harmadik fázisban vannak, így már a hatékonyságuk mérése történik – amely általában 70 és 80 százalék között van.

Mindeközben az AstraZeneca az Európai Gyógyszerügynökséghez folyamodott feltételes forgalomba hozatali engedélyért, aminek hatására az oltást már január végén engedélyezhetik. Ezt követően több másik gyártó készítménye is zöld jelzést kaphat az immunológus szerint.

hirdetés

Természetesen akadnak még olyan vakcinák is szép számmal – közel nyolcvan ilyen készítmény van –, amelyek a második fázisnál tartanak, amikor is több száz emberen, több korcsoportban vizsgálják őket.

„Március-áprilisra óriási kínálati piac lesz a világon, nagyon sokféle, jól működő, ellenőrzött vakcina áll majd rendelkezésre”

  • fogalmazott az immunológus.

Megemlítette azt is, hogy ugyan több mutánsa is megjelent a koronavírusnak, de ezek ellen „óriási valószínűséggel” ugyancsak hatásosak lesznek a vakcinák.

Mindazonáltal fontosnak nevezte azt is, hogy a lakosság 60-70 százaléka be legyen oltva a koronavírus ellen.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés