hirdetés
Belföld

Hamarosan ismét óraátállítás

Ez alkalommal valószínűleg az egyik utolsó óraátállításon esünk majd túl a nyári időszámítás kezdetén, március 31-én, amikor is hajnalban 2-ről 3 órára kell állítani az órákat.

Hamarosan ismét óraátállítás
hirdetés

Március 31-én ismét előre kell állítani az órákat hajnalban 2 óráról 3 órára, ám könnyen meglehet, hogy az idei az utolsó előtti alkalom lesz, ugyanis a tervek szerint 2021-ben az Európai Unióban eltörlik ezt a gyakorlatot – írja az InfoStart.hu. Amint azt a portál felidézi, az Európai Bizottság tavalyi konzultációján 4,6 millióan mondták el véleményüket e kérdésben, és a válaszadók zöme, mintegy 80 százalék látta jónak az óraátállítás megszüntetését.

A kezdeményezést az Európai Parlament illetékes szakbizottsága is támogatta, s a keddi plenáris európai parlamenti ülésen – 410 támogató szavazattal, 192 ellenszavazat és 51 tartózkodás mellett – is arról döntöttek, hogy 2021-től kezdődően eltöröljék az óraátállítást.

A nyári időszámítást választó tagállamok 2021. március 31-én, a télit állandósítóak pedig ugyanazon év októberének utolsó vasárnapján válthatnak utoljára. A végső döntést a kérdésben az Európai Unió társjogalkotó szervei hozzák majd meg.

Az óraátállítással kapcsolatosan született korábbi javaslat szerint az szól annak eltörlése mellett, hogy az átállítás káros hatással van az emberek egészségére, miközben azonban a vele elérhető energiamegtakarítás elenyésző.

Eredetileg a cél pedig éppen az volt az azóta már sokak ellenszenvét kiváltó eljárással, hogy spóroljanak az energiával, főként háborús időkben és az 1970-es évek olajválsága idejében – idézi fel az InfoStart. A közelmúltban Finnország javaslatára, az ott élő állampolgárok kezdeményezésére vizsgálták felül az uniós szabályozást.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés