hirdetés
Belföld

Felhagyhatnak a vegyszerezéssel Budapesten

Egy új, környezetbarát módszert tesztel a burkolatból kinőtt gyomok eltávolítására a FŐKERT Nonprofit Zrt. Amennyiben a teszt során beválik az eljárás, úgy nem kell többé glifozátot használni – amely vegyszert jelenleg a fővárosban is alkalmaznak a gyomok irtására.

Felhagyhatnak a vegyszerezéssel Budapesten
hirdetés

Karácsony Gergely a közösségi oldalán számolt be arról Bardóczi Sándor fővárosi főtájépítész szavai alapján, hogy akár búcsút is mondhatnak Budapesten a glifozát nevű vegyszer használatának a gyomok kezelésében. Ezt a gyomirtót egyébként hamarosan be is tiltják Európában.

„Érdekességek a nem túl látványos, de annál inkább fontos és jövőt rajzoló budapesti innovációk világából. Hamarosan jogszabályi tiltás lép érvénybe a glifozát nevű gyomírtószerrel kapcsolatban Európa-szerte”

– idézi a bejegyzés a főtájépítészt, aki kiemelte, hogy noha széles körben alkalmazták a budapesti zöldfelületeken is szert,tanulmányok támasztották alá annak a méhekre gyakorolt negatív hatását.

A szakember egy olyan angol módszerről szólt, amelynek során forró vízzel főzik meg a burkolatból kinőtt növényt. Ez lehatol egészen a lágyszárúak gyökérzónájáig, ahol sterilizálja a magvakat, illetve elpusztítja az avarban lévő kártevők lárváit.

hirdetés

A hatékonyság növelésének érdekében növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, s az így tizennyolc másodpercig marad ilyen forró, amivel képes megfőzni a szöveteket. Ezt a habosított keveréket a minősítése szerint biokertészetekben is lehet használni, s az ára nagyjából megegyezik a glifozátos keverékével.

A hab tíz másodperccel a használata után eltűnik, és az alkotóelemei a talajban tápanyaggá alakulnak, míg a megfőzött növény három nap alatt összeroskad, s széthullik.

„Jelenleg a Városháza I. udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon kísérletképpen próbálja ki a Főkert a módszert. Megbízták az egyetlen olyan céget, aki Magyarországon már rendelkezik ilyen géppel. Ha a tapasztalatok kedvezőek, a cég vezetője, Zakar András (Főkert új vezérigazgatója) tájékoztatása szerint teljes mértékben áttérnek erre a technológiára, s akkor nem haboznak habozni és helló glifozát!”

– zárul a bejegyzés.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés