Belföld

Ezekre kell figyelni a gyermekeknél a koronavírus-fertőzés kapcsán

hirdetés

Tavaly október óta már közel negyven koronavírusos gyermeket ápoltak a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben.

Ezekre kell figyelni a gyermekeknél a koronavírus-fertőzés kapcsán

A koronavírus-fertőzés leggyakrabban 8-10 éves gyermekeket érint, azonban már kezeltek 3 és 17 éves beteget is a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben – derül ki a Blikk cikkéből.

A hazánkban kezelt gyermekkorú betegek 50-60 százaléka intenzívre került, mivel súlyosan zajló betegség alakult ki náluk, amely miatt kontrollálatlan, túlfokozott, célszerűtlen immunreakció alakult ki a koronavírussal szemben.

Leggyakrabban az érintett gyermekeknél szív- és érrendszeri tünetek lépnek fel, úgy mint vérnyomásesés, szívelégtelenség, vagy akár ritmuszavarok, emellett azonban gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek.

Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója a lapnak a koronavírus-fertőzés után kialakuló sokszervi gyulladással kapcsolatban elmondta, hogy az akut betegség lezajlását követő két-négy héttel jelentkezik az elhúzódó lázas állapot, ami talán a leginkább szembeötlő tünet, és a kezelésre szoruló gyermekek közül szinte mindenkinél előfordult.

Azonban előfordulhat még gyengeség, bőrkiütés, hasmenés, hasi fájdalom, hányás, szem bepirosodás, nyirokcsomóduzzanatok, s akár már panaszok sem kizártak.

Az orvosigazgató szerint olyan eset is akadt, hogy a betegfelvétel után hirtelen romlott a gyermek állapota, és mivel egy ilyen változás megjósolhatatlan, és a szülő nem igazán tudja megítélni, bekövetkezik-e, vigyázni kell.

„Ha tehát az akut betegség után 2-4 héttel lázas, rossz általános állapotú betegség kezd kialakulni, a háziorvost kell értesíteni azonnal”

  • figyelmeztetett Fekete Ferenc.

Hozzátette azt is, hogy a betegség kezelhető és gyógyítható akkor is, ha a gyermek átmenetileg intenzívre kerül, azonban fontos, hogy időben kórházba kerüljön.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés