hirdetés
Belföld

Ezek voltak a magyarérettségi első részének feladatai

Ha szokatlan körülmények között is, de hétfőn kilenc órakor kezdetét vette az érettségi magyar nyelv és irodalom tárgyból. Középszinten az első feladatlapon egyebek mellett könyvtörténettel, kódexekkel, olvasással kapcsolatos szövegértési feladatot kaptak a diákok.

Ezek voltak a magyarérettségi első részének feladatai
hirdetés

A magyarérettségi első részében egy szövegértési rész is szerepel, ahol általában egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet, illetve ezek egy részletét kell elolvasniuk a vizsgázóknak, majd a szöveg értelmezésével különböző feladatokat kell megoldaniuk.

Ugyancsak az első feladatlapon egy érvelési vagy egy gyakorlati szövegalkotási feladat is van, amelyek közül csak az egyiket kell kiválasztani.

Aki az érvelést választja, annak egy 3-5 érvvel alátámasztott, 120-200 szavas állásfoglalást kell megfogalmaznia egy megadott közéleti, kulturális, életmódbeli kérdésben. Ellenben aki a gyakorlati szövegalkotást választja, annak megadott műfajban és témában kell szöveget írnia ugyanolyan terjedelemben. Leggyakrabban itt motivációs levél, kérvény, vitaindító, ajánlás, méltató szerepelhet.

Az idei feladatokról szólva az Eduline.hu azt írta, hogy a szövegértési feladat a könyvek történetéről, olvasásról, illetve kódexekről szóló szöveghez kapcsolódott. Itt egy kétoldalas szöveget kellett értelmezni, amelynek alapján különféle feladatokat kellett megoldaniuk a vizsgázóknak.

A szövegalkotási részben a sportról, testnevelésről szóló érvelést, vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írniuk a diákoknak.

Az első rész megoldására a középszinten vizsgázók 90 percet kapnak, majd ennek leteltével a felügyelő tanár összegyűjti a lapokat, és kiosztják a második részt. Annak megoldására összesen 150 perc áll a diákok rendelkezésére.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés