hirdetés
Belföld

Enyhén csökkentek a járványügyi adatok

Már több mint 4 millió 326 ezren regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára, s 69 százalékuk – 3 317 052 fő – meg is kapta az oltást. Közülük lassacskán már a másfél milliót közelíti azok száma, akik a második dózist is megkapták – derült ki az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Enyhén csökkentek a járványügyi adatok
hirdetés

A hazánkban használt védőoltásokról Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint pozitív cikkek jelennek meg, amelyekben azok hatékonysága, biztonságossága mellett szóló eredmények szerepelnek.

Az InfoStart.hu szerint az országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy hazánkban a 65 év felettiek 90 százaléka már be van oltva, és a regisztrált fiatalabbak több mint fele is megkapta már legalább az első adag vakcinát.

Felidézte azt is, hogy hétfőm 68 400 Moderna-vakcina érkezett, melynek egy része második oltásként kerül felhasználásra, de a háziorvosok is kapnak belőle, hogy a rászorulókat olthassák vele. Keddre 71 ezer adagnyi AstraZeneca oltást vártak, majd 280 040 adag Pfizer-védőoltás, s második körös Szputnyik-oltások, továbbá kínai vakcinák is érkeznek még a héten.

A tisztifőorvos asszony megjegyezte, hogy enyhe csökkenés volt megfigyelhető a járványügyi adatokban, és a szennyvízvizsgálatok eredményeinek elemzésekor is enyhe, még lassú csökkenést véltek felfedezni a szakemberek. Ugyanakkor ez utóbbival kapcsolatosan megjegyzendő, hogy továbbra is magas a vírus örökítőanyagának szintje a szennyvízben, ami óvatosságra ad okot.

A múlt heti adatok szerint a betegek 14 százaléka volt fővárosi, 13 százalékuk Pest megyei, miközben Győr-Moson-Sopron megyében és Tolna megyében 34, Somogy megyében pedig 40 százalékos arány volt nyomon követhető. Tolna megye a maga 2 százalékával jelenleg a leginkább megkímélt megye.

Müller Cecília megjegyezte azt is, hogy a variánsok együtt újabb típust hoznak létre, amelynek a járványügyi és klinikai tulajdonságai a korábbiaknál veszélyesebbek lehetnek.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés