hirdetés
Belföld

Emelt a hőség miatti riasztás szintjén az országos tisztifőorvos

Müller Cecília országos tisztifőorvos immár harmadfokúra emelte a hőség miatti riasztás szintjét a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint.

Emelt a hőség miatti riasztás szintjén az országos tisztifőorvos
hirdetés

A közleményben kitérnek rá, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint az elkövetkező napokban még melegebb időjárás várható, mint eddig, így Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden 0 órától csütörtök 24 óráig harmadfokú hőségriasztást ad ki.

A kisgyermekek, idősek, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők is különösen veszélyeztetettek, de a személyautóval közlekedőkre is kedvezőtlen hatással lehet a meleg, így fontos, hogy a járművezetők óvatosan vezessenek.

A vízparton tartózkodóknak javasolják, hogy hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, kiváltképpen akkor, ha esetleg napozás után mártóznának meg a vízben. Felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani.

Tanácsos ügyelni a kellő, fokozott vízivásra, valamint kerülendő a túl sok kávé, alkohol, a zsíros ételek, továbbá a magas koffein- és cukortartalmú üdítők fogyasztása.

Délelőtt 11 és délután 15 óra között ajánlott távol maradni a tűző naptól, de a leégés ellen megfelelő ruházattal vagy napvédő szerekkel is tenni érdemes.

„Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot”

– hívják fel a figyelmet,

Autóban egyébként fertőtlenítőt, hígítót, festéket és öngyújtót sem ajánlott tartani, mert a nagy melegben ezek lángra kaphatnak.

Javasolják, hogy aki teheti, tartózkodjon árnyékban vagy légkondicionált helyiségben, és a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, péntektől elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

A fokozott gyulladásveszély miatt erdőben csak kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, amennyiben éppenséggel nincs érvényben tűzgyújtási tilalom. A tüzet mindig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni.

)A borítókép forrása: pixabay.com / Claudio_Scott)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés