Belföld

Emelkedett az aktív fertőzöttek száma is

hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a járvány továbbra sem csillapodott le, hiszen hosszú idő után ismét emelkedett az aktív fertőzöttek száma is.

Emelkedett az aktív fertőzöttek száma is

Az országos tisztifőorvos meglátása szerint nem helyes egyszer enyhíteni, majd megint szigorítani, így azt tartja jónak, ha ehelyett a lassú enyhítés lehetőségével élnének, amelynek azonban ugyancsak nincsen még itt az ideje.

Megjegyezte, hogy ugyan kis mértékben, de ismét emelkedik a kórházban ápoltak száma, valamint ismét 300-nál többen szorulnak lélegeztetőgépre.

A tisztifőorvos asszony az InfoStart.hu szerint megjegyezte, hogy az úgynevezett nyájimmunitás csak akkor jön létre, ha megfelelő számú oltott személy lesz már az országban.

A szennyvíz-vizsgálatok eredményei szerint Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Zalaegerszegen, illetve öt Budapest-környéki településen erősödött a koronavírus-örökítőanyag jelenléte a mintákban, illetve a brit vírusvariáns jelenléte is emelkedett, amelyet eddig már 193 embernél mutattak ki.

Utóbbi mutáció egyébként nem vezet súlyosabb megbetegedéshez, de a fertőzőképessége és terjedése gyorsabb. A további ismert vírusmutánsok közül egyetlen másikat sem mutatták még ki Magyarországon. A tisztifőorvos asszony mindazonáltal felidézte, hogy a brit vírusmutáns ellen hatékonyak a vakcinák, bár a dél-afrikai és a brazil variánsokról egyelőre nincsen elég adat.

Müller Cecília kérte, hogy akit oltásra hívnak, az ne mulassza el a lehetőséget, míg aki eddig nem regisztrált, annak tanácsolta, hogy tegye ezt meg a Vakcinainfo.gov.hu portálon.

Eddig 348 927-en kaptak legalább egy oltást, akiknek több mint egyharmad része már a második vakcinában is részesült.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés