hirdetés
Belföld

Egyszerűsítené a gyerekek oltását az orvosi kamara

Elsősorban a felesleges adminisztrációs terhek észszerűsítésével lehetne egyszerűbbé és gördülékenyebbé tenni a MOK szerint az 5-11 évesek december 15-től kezdődő oltását.

Egyszerűsítené a gyerekek oltását az orvosi kamara
hirdetés

A Magyar Orvosi Kamara szerint ismét az oltási regisztráció nehézkességével kellett szembesülni a 12 év alattiak oltásának kapcsán, elsősorban az e-mail cím megadásának okán. A 24.hu szerint a MOK nyílt levélben érvel amellett, hogy egyszerűsítsék és észszerűsítsék a folyamatot, hiszen egy több gyermekes, informatikában járatlan család esetében akár több órát is igénybe vehet az új e-mail címek regisztrációja és az adminisztráció.

„Az oltási akcióhetek tapasztalatai is alátámasztják, hogy a regisztráció eltörlése rendkívül pozitív hatással van az oltási hajlandóságra, hiszen elhárul egy adminisztratív teher, akadály az oltások felvétele elől”

– teszik hozzá a nyílt levélben.

Mindenek előtt felvetették, hogy mivel az oltások beadása egységesen, az EESZT-ben kerül rögzítésre, és a kormányzati tájékoztatás alapján van elég oltóanyag, a regisztrációnak nem látszik semmilyen hozzáadott értéke – különösen azért, mert az adatok egyébként is rendelkezésre állnak. Ellenben a regisztráció szükségessége hátráltatja a szervezést, és az oltást felvevőkre indokolatlan terhet ró.

hirdetés

Az értesítési telefonszámot vagy e-mail címet az időpontkérő oldalon is meg lehetne adni. Ideális esetben tehát az önkéntes regisztráció fenntartása kizárólag a beteg kényelmi szempontját kell, hogy szolgálja az időpontfoglalás révén, de nem kellene, hogy az oltás felvételének előfeltétele legyen.

Az orvosi kamara szükségtelennek látja, hogy gyermekenként külön e-mail címet kelljen megadni, hiszen az oltási regisztrációt általában a szülő végzi a gyermek helyett, s az e-mail cím csak mint elérési, értesítési cím szükséges. Egy háztartásban élők esetén ugyanakkor több személyhez is tartozhat.

Mivel a TAJ szám egyedi adat, így ennek használatával biztosan elkerülhető a korábban megadott adatokkal való egyezés, illetve pontosabban összeköthetőek az adatok az időpontfoglalás vagy a háziorvosoknak átadott oltási listák elkészítése során.

(A borítókép forrása: MTI/Komka Péter)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés