hirdetés
Belföld

Egyre csökken a fecskék száma Magyarországon

Az 1990-es évektől kezdődően egyre csökken a fecskék száma Magyarországon, mára már mintegy egymillió példány hiányzik az állományból a jelenlegi számítások szerint.

Egyre csökken a fecskék száma Magyarországon
hirdetés

Az 1990-es évekből a fecskeállományban csökkenő trend figyelhető meg Nógrád megyében csakúgy, mint országos viszonylatban – írja a Nool.hu. Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád megyei szervezetének elnöke a lapnak elmondta, hogy a Mindennapi Madaraink Monitoringja nevű program segítségével meg tudják határozni az országban a fecskeállományt, amelynek száma a kilencvenes évekhez képest egymillió egyeddel csökkent.

A szakember szerint a hosszú távon vonuló fecske igen veszélyeztetett, s a vonulás során nehézséget jelenthet, hogy a klímaváltozás miatt egyre kevesebb a pihenőhely – így időben meg kell érkezniük hozzánk –, valamint az, hogy egyre kevesebb az e madarak táplálékául szolgáló rovar.

A fecskeállomány csökkenésének emellett más okai is vannak, így például az, hogy egyre kevesebb eleséget találnak maguknak – míg például régen minden háznál voltak haszonállatok, ez napjainkban egyre ritkább. A vegyszerezett mezőgazdaság, valamint a fecskefészkek leverése további veszélyforrást jelentenek a madarakra.

Papp Ferenc azoknak, akiket nagyon zavar a fecskeürülék, azt javasolta, tegyenek a fészek alá úgynevezett fecskepelenkát, ami azt a célt szolgálja, hogy felfogja az ürüléket. Ez lehet 20–30 centiméter hosszú fa-, műanyag és fémlap is, de a fecskefészek leverésétől óva int. Amennyiben például szigetelés vagy festés miatt van szükség a fészek eltávolítására, azt csak a költési időszakon kívül lehet megtenni.

Aki kedvezni szeretne a fecskéknek, a száraz napokon készíthet nekik sáros felületeket, vagy mű fecskefészket is kihelyezhet.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés