Belföld

Egyhamar még nem oltanak hazánkban a Janssen vakcinájával

Kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, hogy mi a helyzet az Európai Gyógyszerügynökség által negyedikként engedélyezett Janssen vakcinával.

Egyhamar még nem oltanak hazánkban a Janssen vakcinájával
hirdetés

Galgóczi Ágnest az InfoStart.hu kérdezte erről, ő pedig azt felelte, hogy április második fele előtt nem várható, hogy érkezne ebből az oltóanyagból, ám mihelyt az első szállítmány megérkezik, azt azonnal fel fogják használni.

A vakcina előnyének tartják sokan, hogy a valamivel kisebb védettség mellett csupán egy dózis is elég belőle, ám megint másokban lelkiismereti kérdéseket vetett fel az, hogy az oltásnak van olyan komponense, amely egy 1985-ben abortált magzatból származik.

hirdetés

A portál felidézi, hogy a magyar kormány a szóban forgó vakcinából lekötött 4,36 millió adagot az EU-s beszerzésen keresztül, így éppen ennyi ember oltására lesz elegendő ez a mennyiségű vakcina. A készítményt a 18 éven felüliek kaphatják, s működési elve az, hogy egy ártalmatlanított hordozóvírus révén juttatja a szervezetbe a Covid-19 egyik tipikus génszakaszát.

A vakcina hatékonysága 2 hét elteltével 67, egy hónap múltán pedig 66 százalékos, míg a súlyos lefolyással szemben a védelem egy hónap után 85 százalékos.

Használata azokban az országokban is ajánlott, ahol többféle vírusmutáns is jelen van.


hirdetés

További híreink
hirdetés