hirdetés
Belföld

Egyes munkakörökben kötelezővé tenné az oltást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara arra tesz javaslatot, hogy lehetővé tegyék a munkaadók számára a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét a munkavállalóiknak.

Egyes munkakörökben kötelezővé tenné az oltást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
hirdetés

Egyes munkakörökben a MKIK kötelezővé is tenné a védőoltást az alkalmazottaknak, amit azzal indokolnak, hogy csak az egyes munkakörök dolgozóinak beoltásával látják elkerülhetőnek azt, hogy esetlegesen a gazdaságot újra le kell zárni – írja a Portfolio Parragh László, a szervezet elnöke szavai alapján.

A javaslat szerint amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor akár áthelyezhető lenne olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti az ügyfeleket és a munkatársait.

Az egyébként Parragh László szerint eddig is létező jelenség volt, hogy a munkaadó elvárta a munkavállalótól a védőoltás felvételét, ám amennyiben nem éltek vele a munkavállalók, elbocsátással reagáltak a vállalatok. Csakhogy az elbocsátásokat nem lehetett az oltás elutasításával indokolni, így más indokkal mondtak fel a munkavállalónak.

Összességében szerinte nem jellemző, hogy a dolgozók ellenállnának, és két konkrét vállalat példája is azt mutatta, hogy noha lényegében „kötelezővé” tették a védőoltást, minden munkavállaló élt is vele, és nem is került sor elbocsátásra.

Mint mondta, az olyan munkakörökben tenné kötelezővé az oltás felvételét, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek. Ilyenek lehetnek a rendészeti szervek alkalmazottai, a közösségi közlekedésben dolgozók, vagy például az éttermi alkalmazottak is. A szakmák pontos meghatározásához egészségügyi-szakmai döntést szorgalmazna.

(A borítókép forrása: MTI/Rosta Tibor)


hirdetés

További híreink