Belföld

Egyelőre nincs influenzajárvány, de idén is elindult az influenza figyelőszolgálat

hirdetés

Egyelőre nincsen influenzajárvány itthon, ami elsősorban a koronavírus miatti korlátozásoknak és az emberek nagyobb odafigyelésének köszönhető.

Egyelőre nincs influenzajárvány, de idén is elindult az influenza figyelőszolgálat

Idén télen is elindult azonban az influenza figyelőszolgálat, amely Dánielisz Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője szerint kevesebb megbetegedésről számol be.

Az idei második héten – január 11. és 17. között – csak 4300 ember fordult orvoshoz inflfuenzaszerű tünetekkel, ami a sok éves átlagnál kifejezetten alacsonyabb szám.

Az NNK főosztályvezetője elmondta azt is, hogy a koronavírus miatti szigorítások sokat segítenek a hazai influenzás esetek számának csökkentésében, hiszen a távolságtartás, a maszkviselés és az otthoni munkavégzés egyaránt hozzájárul az influenza terjedésének visszaszorításához. Mindezek voltaképpen tehát meggátolják, hogy influenza-járvány alakuljon ki.

Dánielisz Ágnes ismertette, hogy ősszel sokan kérték az influenza elleni védőoltást, amely ugyan nem nyújt védettséget a koronavírus ellen, de mégis fontos szerepe van, hiszen komoly veszélyeket rejthet magában az, ha valaki egyszerre kapja el az influenza-megbetegedést és a koronavírust.

A főosztályvezető kiemelte, hogy jobban állunk, mint tavaly ilyenkor, mert ugyan az elmúlt évben csak később léptük át a járványküszöböt, most ezzel együtt is sokkal kevesebb a megbetegedés.

Összességében pedig az, hogy a figyelőszolgálat kevesebb esetszámot regisztrált, nem kizárólag az influenza okozta, hanem minden felső légúti megbetegedésre értendő, hiszen a klinikai tünetek alapján nem mindig lehet megmondani, hogy a beteg tüneteit az influenza, vagy valamilyen más vírus, esetleg baktérium okozza-e.

Mindezek ellenére fontos, hogy továbbra se kockáztasson senki, és enyhe tünetekkel is otthon maradjon, vagy orvoshoz forduljon.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés