hirdetés
Belföld

Egyelőre csak egyes környező országokban van jelen az indiai vírusvariáns

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az indiai vírusmutáns hazánkban egyelőre nincsen jelen, de néhány közeli országban – például Ausztriában és Romániában – igen.

Egyelőre csak egyes környező országokban van jelen az indiai vírusvariáns
hirdetés

A brit mutánsnál azonban ez sem okoz a tapasztalatok szerint súlyosabb megbetegedést.

Az országos tisztifőorvos az InfoStart.hu szerint arról is bejelentést tett, hogy a már regisztráltak a Sputnyik V vakcinára is tudnak időpontot foglalni.

Az ellenanyag-termelődéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem ad elégséges információt az ellenanyagszint arról, hogy kialakult-e védettség, s arra támaszodnak, amit a gyártók leírnak az előiratban. Hozzátette: most már hatféle vakcina is rendelkezésre áll.

A Janssen-oltást praktikussági okokból alkalmazzák az oltóbuszokról, mivel egyadagos vakcináról van szó, s így a buszoknak elég ezt egyszer eljuttatniuk egy-egy helyre ahelyett, hogy ismét vissza kellene térniük a második dózis beadásához.

Müller Cecília elmondta, hogy nem ellenjavallt az oltás három hónapon belüli felvétele azoknak sem, akik átestek a koronavírus-fertőzésen. Különösen akkor nem, ha enyhe tüneteik voltak csak.

A tisztifőorvos asszony jelezte, hogy az oltásra regisztráltak száma már 4,7 millió, s 80 százalékuk legalább az első oltást megkapta. A fiatalokat is kérte a regisztrációra, hiszen ők a jövő hét második felében már akár oltást is kaphatnak, amennyiben ezt megteszik.

A 18 év alattiaknak az oltásra a szülők hozzájáruló nyilatkozatát is vinniük kell.

Mindeközben megkezdődött a háziorvosok márciusi külön díjazása. Az oltó orvosok plusz 70 ezer forintban részesülnek. Müller Cecília köszönetet mondott nekik, illetve a segítő személyzetnek is.

(A borítókép forrása: pixabay.com / MTI/Vajda János)


hirdetés

További híreink