hirdetés
Belföld

Egy víruskutató szerint nincs akadálya a 12-15 évesek oltásának

Rusvai Miklós víruskutató szerint nincsen akadálya annak, hogy a 12-15 éveseket beoltsák. Már több olyan szomszédos ország is van, ahol ennek a korosztálynak is megindult a jelentkezés a vakcináért.

Egy víruskutató szerint nincs akadálya a 12-15 évesek oltásának
hirdetés

Nincsen már akadálya a 12-15 évesek beoltásának Magyarországon, és az engedélyeztetési folyamat is a végénél tart már, ami nem ad okot szakmai szempontból a várakozásra – fogalmazott a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Rusvai Miklós víruskutató az InfoStart szerint.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteki ajánlása szerint már a 12-15 éves korosztályt is lehet oltani, s Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján ismertette azt is, hogy Magyarországon még vizsgálják, hogy a korosztályban engedélyezzék-e a védőoltást, ha pedig ezt megteszik, akkor mikor. Az operatív törzs hozza meg a döntést a fiatalok és gyerekek hazai vakcinázásáról.

Az oltások kiterjesztéséről már több uniós országban is döntöttek, például Horvátországban, ahol múlt hét szombattól, vagy éppen Romániában, ahol szerdától vált lehetővé a legalább 12 éves kiskorúak számára az oltás felvétele. Jelentkezni pedig már Szlovéniában, Ausztriában és Franciaországban is lehet. A gyerekeket a Pfizer készítményével oltják.

Ugyancsak a Pfizer készítményét alkalmazzák az Egyesült Államokban és Kanadában, ahol nem merültek fel aggáyok a biztonságossággal kapcsolatban.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés