hirdetés
Belföld

Egy harmadik betegnél is kimutatták az indiai mutánst

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy továbbra is követik a hazai és nemzetközi járványügyi tendenciákat.

Egy harmadik betegnél is kimutatták az indiai mutánst
hirdetés

Az NNK főosztályvezetője ismertette, hogy egy harmadik olyan beteget is találtak itthon, aki a koronavírus indiai variánsával fertőződött meg. A korábbi két beteg közül egy személy volt kórházban, a vele kapcsolatba került egészségügyi személyzet közül azonban senki sem volt hordozója a vírusmutánsnak. Vagyis az újonnan azonosított személy nem a kórházban fertőződött meg – írja az InfoStart.hu.

A nyár közeledtével a táborok helyzete is szóba került. A felnőttek ezeken csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt, a kiskorúak szüleinek pedig nyilatkozniuk kell arról, hogy gyermekük nem volt beteg a tábort megelőző időszakban.

A táborokban a kézmosás, betegség esetén az azonnali elkülönítés, illetve a biztonságos környezet kialakítása gondoskodnak majd arról, hogy járványügyi szempontból is megfelelőek legyenek ezek az események.

A sajtótájékoztatón György István, az oltási munkacsoport vezetője is megszólalt, aki jelezte, hogy az oltási rend a miniszterelnöki bejelentés szerint megváltozik.

Ennek értelmében a kórházakban és szakrendelőkben a második oltások után már kevesebb oltópontra lesz szükség, s hamarosan (június második felében) a Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyarok oltása is megkezdődik.

Még bőven van Pfizer és Sinopharm vakcina is, és Sputnyik is akad még, de ahogyan a Sinopharmból, úgy az orosz készítményből sem érkezik további szállítmány.

A heti vakcinakiszállításokat ezentúl a háziorvosok igényeihez szabják. Náluk a Sinopharm, a Moderna és a Janssen vakcináját használják egyébként az oltásra.

(A borítókép forrása: MTI/Vasvári Tamás)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés