hirdetés
Belföld

Döbbenetes drágulásnak nézhet elébe a kenyér

Nincs mit tenni – a liszt átadási ára 40 százalékkal nőhet januárban, ami a lisztből készült élelmiszerek árában is két számjegyű drágulást eredményezhet.

Döbbenetes drágulásnak nézhet elébe a kenyér
hirdetés

Jelentős áremelkedési folyamat kezdődött a tőzsdei termékek piacán, így közel duplázódik a búza és kukorica ára is – írja az InfoStart.hu Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatójának közlése alapján.

Az ügyvezető igazgató szerint a megszokott tonnánkénti 40-50 ezer forint helyett most már 90 ezer forintos, vagy e feletti ár jellemző ezeknél a gabonáknál. Mint kifejtette, a világpiacon van egy felszippantó erő, így a magyar piacon ma már alig lehet búzát vásárolni.

Ez a felszippantó erő alapvetően három tényezőből; az energiaválságból, a szuperciklusból, illetve a koronavírus okozta gazdasági változásokból tevődik össze, s a liszt árában is megjelenik, ami természetesen a kenyér árát sem kerüli majd el feltehetőleg. Ráadásul a búza esetében még a hiánycikk státusz is közrejátszik.

Noha az iparági szereplők azzal nyugtattak mindenkit, hogy van elég búza, valójában Hollósi Dávid szerint a készleteket már lekötötték, így most nehéz a szabad piacról terményeket vásárolni, s aki nem készletezett be eddig, illetve nem kötötte le a maga részére a vásárolni szándékozott gabonát, az jelenleg már nehezen juthat hozzá.

hirdetés

Az ügyvezető igazgató szerint még egy 50 százalékos lisztdrágulásból sem lesz ugyanekkora kenyérár-növekedés, viszont tavasszal – ha nem is negyven százalékkal, de azért jelentősen – emelkedhet a sütőipari termékek ára.

A mostani helyzetben különleges nehézséget jelenthet, hogy egyszerre emelkedett sokat az energia, a munka, az olaj és az anyag ára is, ami újszerű kihívást jelent a modern élelmiszergazdaság számára.

Hollósi Dávid úgy véli, összességében 10-15 százalékos drágulás várható a péktermékeknél, amit ugyanakkor tavaszig még több tényező is módosíthat.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Couleur)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés