hirdetés
Belföld

Csütörtöktől keddig oltják a fiatalokat

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján arra kérte a fiatalokat, hogy vegyék fel az oltást.

Csütörtöktől keddig oltják a fiatalokat
hirdetés

A 18 év alattiakat egyébként csütörtöktől egészen jövő hét keddig oltják. Ez a korcsoport a Pfizer vakcináját kapja – írja az InfoStart.hu.

Aki az oltásra megy, és emiatt hiányzik az iskolából, annak mindez igazolt távolmaradás lesz.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy akinek a szervezete nem válaszol kellően az oltóanyagra, idővel a közösségi védelemnek köszönhetően kerülheti el a fertőződést.

Jelezte, hogy aki esetleg megbetegszik, s emiatt nem tud oltakozni menni, annak később lesz módja erre.

Müller Cecília megjegyezte, hogy egyre kedvezőbb a járványügyi helyzet, amint az az adatokból is kivehető: már háromszor annyi a gyógyult, mint az aktív fertőzött.

Beszámolt arról is, hogy a Jansen vakcináit az oltóbuszok mellett a háziorvosok rendelőiben is használhatják majd, s összesen mintegy 19 ezer embert tudnak beoltani az egydózisos készítménnyel.

A bizonytalanokat azzal próbálta megnyugtatni, hogy szemléltette – már sok százmillió embert oltottak be az oltással, s éppen a vakcinázással válik lehetővé a járvány lezárása.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken jóváhagyta a kínai vakcina alkalmazását, illetve ajánlást tett erre. A WHO szerint 18 éven felüliek kaphatják a Sinopharm oltását, más ellenjavallatot pedig nem fogalmaztak meg.

(A borítókép forrása: MTI/Vajda János)


hirdetés

További híreink