hirdetés
Belföld

Családja kitart a 21 éves, terrortámadás tervezése miatt elfogott fiatal ártatlansága mellett

Piarista diák volt az a 21 éves férfi, aki iszlám hitre tért át, s terrortámadást tervezett végrehajtani egy Eb-mérkőzésen Magyarországon a gyanú szerint.

Családja kitart a 21 éves, terrortámadás tervezése miatt elfogott fiatal ártatlansága mellett
hirdetés

A férfi tagadja bűnösségét, azonban a gyanú szerint a labdarúgó Európa-bajnokság egyik mérkőzésén robbantani akart, valamint tervezte azt is, hogy tömegbe hajt egy rendezvényen. V. Kendét először jogász apja védte, ám a tegnapi naptól dr. Jován László „sztárügyvéd” látja el a védelmét – írja a Blikk.

A lapnak a férfi védője elmondta, hogy ügyfele nem vitatta a tőle lefoglalt elektronikus adathordozókon lévő adatokat, azonban tagadta a bűncselekmény elkövetését. A házkutatás során nem foglaltak le tőle robbanószerkezet előállításához szükséges anyagot vagy eszközt.

Az apa mindössze annyit mondott a lapnak, hogy hisznek a fiuk ártatlanságában, és kiállnak mellette.

A már letartóztatásban lévő fiatal egyébként 2018-ban érettségizett a kecskeméti Piarista Gimnáziumban. Akkori iskolatársai szorgalmas, okos, de nagyon csendes és visszahúzódó fiúként jellemezték őt, így nem is értik, hogyan juthatott idáig. Úgy vélik, talán magánya miatt keresett egy közösséget, de nem gondolják, hogy szívből elhitte az iszlám tanításait.

A fiatal az érettségit követően a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanult tovább, de a járvány alatt szüleinél, Kecskeménen töltötte ideje nagy részét, ahol számítógép előtt múlatta az időt. A lap szerint elképzelhető akár az is, hogy ebben az időszakban került szorosabb kapcsolatba a szélsőségesekkel. Az mindenesetre a Facebook-adatlapján is feltűnik, hogy iszlám közösségekhez kötődő oldalakat kedvelt, Instagram-oldalán pedig a Hüsseyin Z. V. nevet tüntette fel sajátja helyett.

A TEK felderítői már egy ideje figyelték a fiatalt, akinek internetes aktivitásra egyre inkább okot adott az aggodalomra. Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója például elmondta, hogy a fiatal maga ajánlkozott az Iszlám Államnak, hogy terrorcselekményt szeretne végrehajtani, s ő jelezte, hogy bombát akar összeszerelni.

(A borítókép forrása: Fmvh - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77675040)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés