hirdetés
Belföld

Bizonytalan a leégett békéscsabai malomépület sorsa

A keddi tűzben jelentős károk érték a békéscsabai István-malom épületét, amelynek állapotát szakértőcsoport méri majd fel.

Bizonytalan a leégett békéscsabai malomépület sorsa
hirdetés

Szerdán rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, amelynek során elmondta, hogy Takács Árpád kormánymegbízott olyan, műemlékvédelmi szakemberekből, építészekből, statikusokból álló szakértőcsoport összehívását kezdeményezte, akik fölmérik majd az épület állapotát – számolt be róla a Körös Hírcentrum.

Herczeg Tamás elmondta azt is, hogy szerda reggel beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki nem vetette el azt a gondolatot, hogy a kormányzat támogassa az épület helyreállítását, ez ügyben Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkárral is folytattak tárgyalásokat. Az épület közösségi célú hasznosításának lehetőségéről egyébként az elmúlt hónapokban már intenzív munka folyt.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy sokan ajánlottak már fel támogatást, köztük magánszemélyek is, de a képviselő is tervez pénzt felajánlani. Felmerült, hogy egy folyószámlát nyitnának, ahová az adományok érkezhetnének. Kérdésre válaszolva Herczeg Tamás elmondta azt is, az épületnek valószínűleg van biztosítása, de hogy milyen, azt a tulajdonosok tudják megmondani.

Az Építészfórum.hu úgy tudja, hogy a malom tetőszerkezete teljesen leégett, és noha a falak még állnak, erősen megdőltek, így a felsőbb szinteken nagyjából egy méteres eltérés van az eredeti állapothoz képest, ami felveti az épület összedőlésének kockázatát, s meglehet, hogy a falak statikai állapota miatt a visszabontás jelenti majd a megoldást.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés