Belföld

Bizonyos esetekben egy vakcina is védettséget nyújthat

Merkely Béla szerint azok esetében, akik előzőleg már átestek a koronavírus-fertőzésen, egyetlen vakcina is elég lehet a védettség kialakulásához.

Bizonyos esetekben egy vakcina is védettséget nyújthat
hirdetés

A Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth rádiónak nyilatkozva mondta el, hogy azok, akik három hónapon belül átestek a koronavírus-fertőzésen, egy vakcinát követően is védettek lehetnek – írja az Index.

Merkely Béla a műsorban az időskorú, többfajta allergiától szenvedő pácienseknek a kórházi oltópontokat ajánlotta.

hirdetés

Egy hallgató kérdésére reagálva megjegyezte azt is, hogy a pajzsmirigybetegek bármely, hazánkban elfogadott védőoltással beoltathatják magukat.

Ellenben felhívta a figyelmet arra, hogy tetanuszoltás után két hetet kell várni arra, hogy bármilyen koronavírus elleni oltást be lehessen adni, valamint akkor is halasztásra lehet szükség, ha az oltásra jelentkező éppen antibiotikumot szed és lázas.

Bolt telefonáló, aki amiatt panaszkodott, hogy noha fertőzöttek voltak, a vérükben nem mutattak ki antitestet, ám mégis fél évre szóló védettségi igazolást kaptak. Merkely Béla viszont erre úgy felelt, hogy az antitestes mellett úgynevezett sejtes immunitás is létezik.


hirdetés

További híreink
hirdetés