hirdetés
Belföld

Az új koronavírus-mutációk miatt is fontos a gyerekek oltása

A koronavírus új mutációi nagyobb veszélyt jelentenek a gyerekekre is, így az ő oltásuk is fontos.

Az új koronavírus-mutációk miatt is fontos a gyerekek oltása
hirdetés

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy azért is lényeges a fiatalok oltása, mert így érhető el a nyájimmunitás.

Mint felidézik, az Európai Gyógyszerügynökség pénteken jóváhagyta a BioNTech/Pfizer vakcinájának használatát a 12-15 éves gyermekek körében. Eddig a 16-18 évesek oltásához használhatták az EMA ajánlása szerint a vakcinát, s hazánkban is ezt az oltást kapták a fiatalok.

Havasi Katalin a portálnak elmondta, hogy egyelőre kérdéses, hogy milyen szerepet játszanak a járványban a fiatalok és gyerekek, hiszen nem lehet biztosan tudni, hogy a korosztály valóban terjeszti-e a járványt, s a súlyos megbetegedés is ritkábban fordul elő náluk.

Teljességgel azonban a fiatal korosztály sincsen biztonságban, hiszen a gyermekek is egyre nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve az új vírusmutánsok megjelenésével. Éppen ezért fontos, hogy lehetőség nyíljon az ő beoltásukra is.

Az egyesületi elnök szerint a gyermekeknél általában enyhe a betegség lefolyása, s a tünetek kezdődhetnek akár náthaszerű, vagy enyhe hasmenéses tünetekkel is, de bőrtünetek, fáradékonyság és idegrendszeri tünetek sem kizártak.

A problémát az okozza, hogy bekövetkezhet az úgynevezett sokszervi gyulladás, aminek nem is előfeltétele, hogy előzőleg a gyermek különösebben komoly lefolyással essen át a megbetegedésen.

A veszélyes, súlyos állapot ugyanakkor szerencsére nagyon ritkán fordul elő.

(A borítókép forrása: MTI/Komka Péter)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés