hirdetés
Belföld

Az EESZT-ből is letölthető a védőoltást igazoló dokumentum

A mobilalkalmazás mellett ezzel a dokumentummal is igazolható a koronavírus elleni védőoltás felvételének ténye.

Az EESZT-ből is letölthető a védőoltást igazoló dokumentum
hirdetés

Csütörtök reggeltől az EESZT-ből is le lehet tölteni az uniós digitális Covid-igazolványt PDF formátumban, amelyet így ki is lehet nyomtatni – írja hvg.hu.

Azok, akik rendelkeznek tajszámmal és ügyfélkapu regisztrációjuk is van, a belépést követően az EESZT portálon keresztül letölthetik a védőoltás felvételéről szóló, az uniós szabványoknak megfelelő igazolást, vagy akár a PCR- illetve antigéntesztek igazolványát és a gyógyultsági igazolványt is.

A portál szerint igen egyszerűen kivitelezhető a dokumentum letöltése. Először be kell hozzá lépni az EESZT online felületébe, ahol ki kell választani, hogy mely igazolást szeretnénk. Ezután a letöltés gombra kattintva elmenthetjük a számítógépre a pdf fájlt, amelyet már csak ki kell nyomtatni.

Az igazolás angol és magyar nyelven tartalmazza az oltás típusát, a felvett adagok számát, illetve az utolsó dózis beadásának az időpontját is.

Arra is van egyébként lehetőség, hogy valaki külön az első és a második oltás igazolását letöltse, azonban ez inkább azok számára lehet érdekes, akik a második adagot még nem, csak az elsőt kapták meg, hiszen a második dokumentumból kiderül, hogy az elsőt már megkaptuk.

A lap felidézi azt is, hogy a Magyar Közlönyben szerdán megjelent rendelet szerint a papíralapú igazolás a rajta szereplő kódnak köszönhetően lesz bélyegző és aláírás nélkül is érvényes.

Kiderült az is, hogy nem kötelező a papír alapú dokumentum, hiszen az EESZT telefonos alkalmazása is tökéletesen megfelel helyette, mivel ebben is szerepel már a kapott vakcina típusa. A hazánkban használt applikáció így megfelel az uniós vakcinaigazolványok azon fontos kritériumának is, amely szerint kötelező jelleggel csak azt az igazolást kell elfogadni a fogadó államnak, amelynek tulajdonosát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltották.

(A borítókép forrása: MTI/Balázs Attila)


hirdetés

További híreink