hirdetés
Belföld

Ausztráliában rekordhőséget hozhat a jövő hét

Ausztráliában a feljegyzések kezdete óta a legmagasabb hőmérséklet rekordja is megdőlhet a jövő héten, miután az ország nyugati részén tomboló súlyos hőséghullám az előrejelzések szerint a keleti területeket is elérheti.

Ausztráliában rekordhőséget hozhat a jövő hét
hirdetés

A hőmérséklet maximumértékei szerdán várhatóan több területen is meghaladhatják a 40 Celsius-fokot – írja a BBC a helyi meteorológiai szolgálat közlése alapján.

A jelenlegi hőmérsékleti rekord 50,7 Celsius-fok, amelyet 1960. január másodikán mértek az Ausztrália déli részén fekvő Oodnadatta településen.

A közelgő hőség miatt a tüzek kockázatára vonatkozó veszélyjelzést is adtak ki Nyugat-Ausztrália és Queensland területén, miközben a hétvégén Perthben várhatóan még 40-41 fok körül marad majd a legmagasabb nappali hőmérséklet.

A jövő héten már több területet is érinthet a rendkívüli hőség, és a 40-41 fokos hőmérsékleti értékeket követően pénteken akár 42 Celsius-fokig is szökhet a hőmérő higanyszála. Az előrejelzések szerint nem túlzás azt állítani, hogy megvan az esély arra, hogy az abszolút maximum rekord is megdőlhet a jövő héten.

hirdetés

Emellett a napi középhőmérséklet rekordjának megdőlésére is esélyt látnak a meteorológusok. Korábban 2013. január hetedikén dőlt meg ez a rekord, akkor 40,3 Celsius-fok volt a napi középhőmérséklet.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés