hirdetés
Belföld

Akár diplomáciai konfliktust is szülhet a budapesti utcák átnevezése

A tervezett Fudan Egyetem elleni tiltakozásnak szánja Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina polgármester a ferencvárosi utcák átnevezését, azonban nem volna teljesen meglepő, ha diplomáciai konfliktushoz vezetne a Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út elnevezés a tervezett felsőoktatási intézménynek megszabott helyszín környékén.

Akár diplomáciai konfliktust is szülhet a budapesti utcák átnevezése
hirdetés

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester adták át egy sajtótájékoztató keretében az utcanévtáblákat a Nagyvásártelepen, ahová a Fudan Egyetem budapesti központját tervezik – írja az InfoStart.hu.

A főpolgármester a szerdai sajtótájékoztatón emlékeztetett a helyhatósági választás után a kormány és az önkormányzat közötti, a fejlesztésekről kötött megállapodásra.

A ferencvárosi polgármester a fővárosiakat arra kérte, hogy mondják el a véleményüket az önkormányzat által kezdeményezett közvélemény-felmérésen. Ismertette azt is, hogy a ferencvárosi közgyűlés jogát a vészhelyzet miatt egy személyben gyakorolva nevezte át az érintett köztereket, azonban még Budapest jóváhagyására is szükség van.

Baranyi Krisztina úgy látja, minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy kifejezzék ellenvéleményüket az olyan, az önkormányzatot érintő kormányzati döntésekkel szemben, amelyekkel nem értenek egyet. Ilyen eszköznek tartják az utcák átnevezését is.

Hangsúlyozta, hogy nem értenek egyet azzal, hogy 540 milliárd forint közpénzből „a Kínai Népköztársaságnak építsenek itt egy egyetemet”. Mindeközben azonban kifejtette azt is, hogy az ország a Kínai Népköztársaság bármely egyetemét szívesen fogadná, amennyiben az ugyanolyan feltételekkel, saját pénzből épülne Magyarországon, mint máshol a világon. Mindemellett megjegyezte, hogy nem értenek egyet a kommunista rezsim által elkövetett bűnökkel, ezért is ellenzik az egyetemet. Meglátása szerint az utcaátnevezések nem vezetnek diplomáciai bonyodalomhoz.

Salát Gergely sinológus viszont az InfoRádiónak elmondta, hogy a kínai fél meglátása szerint nem mehet el szó nélkül az akció mellett, így megtörténhet, hogy diplomáciai konfliktushoz vezethet az utcák átnevezése.

A szakértő megjegyezte, a kínaiak „nem a humorérzékükről ismertek”, továbbá nem igazán tudják általában mire vélni, hogy egy országban nemcsak a kormánypárt van, hanem ellenzék is. Az esetleges diplomáciai következmények annak a függvényei, hogy mennyire tartja fontosnak Kína a Fudan-projektet, s hogy mennyire tartják arcvesztésnek az utcaátnevezéseket.

Salát Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy az utcanévtáblákon szereplők nem a Kínai Kommunista Párt vagy a rendszer, hanem a kínai nemzet „ellenségei”. A szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy a háttérben egyezkedés és nyomásgyakorlás indulhat a kerületeket vagy a fővárost érintően, s akár az is meglehet, hogy a kínai nagykövet meghívja teázni a főpolgármestert vagy valamelyik háttéremberét, vagy üzenetben jelzik a polgármestereknek esetleges ellenvetéseiket.

Noha önmagában az utcák átnevezése miatt még a szakértő szerint Kína nem fog visszalépni az egyetem megépítésétől, de további tiltakozás esetén előállhat olyan helyzet, amikor azt mondja, ilyen áron mégsem kell nekik az egyetem.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Irén Nemess)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés