hirdetés
Belföld

A vírusmutánsok miatt érdemes lehet még kérni az oltást

A különböző új vírusvariánsok kockázatot jelenthetnek azoknak, akik nincsenek beoltva, azonban Szlávik János szerint óriási járványra most már nincsen esély.

A vírusmutánsok miatt érdemes lehet még kérni az oltást
hirdetés

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a TV2 reggeli műsorában elmondta, hogy most már nehéz meggyőzni azokat, akik eddig nem akarták beoltatni magukat, ez pedig a számokban is megmutatkozik, hiszen már a hatmillió beoltottat is igen nehéz lesz elérni. Ha viszont sikerül, az európai viszonylatban is komoly teljesítmény lenne.

Persze, lehetnek még olyanok, akik megváltoztatják korábbi véleményüket, s végül beoltatják magukat – írja az InfoStart.hu a csatorna műsorában elhangzottak alapján.

A jelenlegi 5 és fél millió oltott mellett is van kockázat, hiszen vannak is hasonló átoltottságú országok, ahol a mutánsok a be nem oltottakat veszélyeztetik. Ellenben ha lesz is negyedik hullám hazánkban, az óriási már nem lehet ennyi beoltott mellett.

Szlávik János biztosra veszi, hogy kell majd harmadik oltás, de tudományos bizonyítékok és adatok a témában még nem állnak rendelkezésre. Új, a mutánsok ellen is érvényes vakcinák érkezését valószínűsíti, amelyekkel érdemes lesz a harmadik oltást is elvégezni.

Mint mondta, egy-egy esetleges újrafertőződés nem azért fordul elő, mert a vakcinát „rosszul csinálták”, s a vérben lévő antitestek számától is független, hogy bekövetkezik-e ilyesmi. Az pedig rendkívül ritka, hogy egy oltott ember kórházba kerüljön, s ennél is elenyészőbb azoknak az eseteknek a száma, amikor egy már oltott személynél súlyos állapot alakul ki a koronavírus miatt.

A főorvos ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az első oltás csak rövid idejű védettséget ad, így tartós védelemre a második vakcina hiányában nem igazán lehet számítani. Kivétel lehet ez alól, ha valaki korábban már átesett a betegségen, de ilyen esetben is két oltást írnak elő a vakcinák alkalmazási előiratai.

A nyaralással kapcsolatban azt tanácsolta, olyan helyre ne utazzuk, ahol tombol a járvány, az oltottak azonban nyugodtan utazhatnak biztonságos országba.

(A borítókép forrása: MTI/Komka Péter)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés