hirdetés
Belföld

A történelemérettségi esszétémái között az 1956-os forradalom és a kereszténység születése is szerepelt

Az idei történelem érettségi esszéfeladatai között szerepelt az 1956-os forradalom, a második világháború, illetve a kereszténység születése is középszinten, míg az első feladatrészben az antik kultúrával, a középkori céhekkel, illetve Mátyás külpolitikájával kapcsolatos kérdésekre kellett választ adniuk a diákoknak.

A történelemérettségi esszétémái között az 1956-os forradalom és a kereszténység születése is szerepelt
hirdetés

A középszintű történelemérettségi megoldására a diákoknak 180 perc állt rendelkezésére, és noha két nagy részből áll az írásbeli, az egyes feladatokra szánt időt tetszésük szerint oszthatják be a vizsgázók.

A vizsga első részében a magyarországi népesség, az ipari forradalom, a magyarországi romák helyzete és a hidegháború is szerepelt témaként, valamint egy, a Numerus clausus-szal és törvény elfogadása előtti vitával foglalkozó feladat is volt – írja az Eduline.hu.

Az írásbelinek ebben a részében egyszerű, rövid válaszokat igénylő feladatok szerepelnek, amelyekhez valamilyen forrás értelmezését várják a diákoktól. Ilyen feladatokból összesen tizenkettőt kell megoldani, ám ezek összetettek is lehetnek.

Az írásbeli második részében esszéfeladatokat kell megoldani, ezekhez pedig ugyancsak kapnak valamilyen forrást a diákok – így például szöveget, térképet, képet vagy adatot. Az idei esszéfeladatok között téma volt a kereszténység születése, a második világháború és az 1956-os forradalom is.

Itt kétféle kifejtendő feladat szerepel, amelyek közül a rövidebb keretében 100-130 szóban kell választ adni, míg a hosszabb esetében 210-260 szavas válasz szükséges.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés