hirdetés
Belföld

A szórakozóhelyek és a tömegrendezvények is kockázatot jelentenek egy immunológus szerint

Az új, omikron nevű variáns miatt a vakcinák hatékonysága is csökkenhet, miközben a tömegrendezvények és szórakozóhelyek kockázatot jelentenek a vírus terjedésének szempontjából.

A szórakozóhelyek és a tömegrendezvények is kockázatot jelentenek egy immunológus szerint
hirdetés

A koronavírus új variánsa ellen a maszkviselés már kevés lehet, így elkerülhetetlennek tűnik a járvány ötödik hulláma Lisziewicz Julianna szerint – írja az InfoStart.hu az ATV beszámolója alapján.

Az immunológus egyúttal azt mondta, hogy be kellene zárni a tömegrendezvényeket és a szórakozóhelyeket, mivel ezeken a helyeken nem lehet maszkkal védekezni, illetve más európai országokhoz hasonlóan nálunk is szigorúbb járványügyi korlátozások bevezetése volna az indokolt.

Lisziewicz Julianna megjegyezte, hogy egyre több európai országban mutatják ki a koronavírus új variánsát, amely miatt csökkenhet a jövőben a vakcinák hatékonysága. Ez utóbbi egyébként már a delta variáns esetében is megfigyelhető volt, hiszen a védőoltásokat eredetileg a kínai változat ellen készítették, ami óta már ötven-hatvan új mutáció is keletkezett.

A vírus fejlődésével együtt egyre kevésbé lesznek hatásosak az oltások, noha valamennyi hatásuk azért feltehetőleg továbbra is lesz.

hirdetés

Merkely Béla vasárnap az omikron koronavírus-variánssal kapcsolatosan megjegyezte, hogy minden elképzelhető, hiszen egy „ezerarcú vírusról” van szó, azt viszont nem tartja valószínűnek, hogy a dél-afrikai mutáció egy „azonnali hatalmas ötödik hullámot” generálna.

A Semmelweis Egyetem rektora szólt arról is, hogy az alapimmunizáció a betegség súlyos lefolyásával, a harmadik oltás a járvány terjedésével függ össze, így ha magas ez a két paraméter az országban, akkor ez a variáns sem okoz jelentős problémát.

Az olyan országokban azonban, ahol nincs meg a harmadik oltás és alacsony az átoltottság, az omikron még problémákhoz vezethet.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Klaus Hausmann)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés