hirdetés
Belföld

A szennyvízmintákban is tovább csökken a vírus örökítőanyaga

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy továbbra is kedvező a járványügyi adatok tendenciája hazánkban.

A szennyvízmintákban is tovább csökken a vírus örökítőanyaga
hirdetés

A tisztifőorvos asszony ismertette, hogy határozottan csökken a vírus örökítőanyagának a mennyisége a szennyvízmintákban Békéscsabán, Budapest északi és központi szennyvíztisztítójában, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szombathelyen is.

A fertőzöttek száma mindeközben a 21. héten az előző heti adatokhoz képest 42 százalékkal csökkent.

Az új fertőzöttek átlagéletkora 42 év, s a kor szerinti megoszlás azt mutatja, hogy az aktív, munkaképes korú lakosság körében a legmagasabb a fertőzöttek száma.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy zajlik a külhoni magyarok és a Magyarországon élő külföldiek regisztrációja a védőoltásra. Várhatóan a vakcinákat június második felében adják majd be.

Védőoltást eddig 5 175 630-an kaptak, akik közül 3 655 647 embernek már a második adagot is beadták. A lakosság oltottsága immár 53 százalékos, szemben az uniós átlaggal, ami 37 százalék. Összesen 5 millió 236 ezren regisztráltak, akiknek 91 százaléka már megkapta a védőoltást.

Az országban már hatféle vakcina is rendelkezésre áll, s aki regisztrál, már másnap beoltathatja magát.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy Magyarországon továbbra is a brit vírusvariáns fertőz leginkább, az indiai variáns jelenlétét pedig két esetben fedezték fel eddig. Egyik eset sem függ össze külföldi úttal, a betegek környezetében pedig járványügyi vizsgálatot végeznek.

Müller Cecília megjegyezte azt is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a 12-15 évesek oltását, minek nyomán egyelőre vizsgálják, hogy hazánkban alkalmazzák-e ebben a korosztályban a védőoltást, és ha igen, mikor. A kérdésben az operatív törzs dönt majd.

(A borítókép forrása: MTI/Komka Péter)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés