hirdetés
Belföld

A sok hó miatt napi 60-70 centimétert árad a Tisza

A Tisza vízgyűjtő területén 7,11 köbkilométer a hóban tárolt vízkészlet, ami a sokéves átlag 224 százaléka, és megközelíti a sokéves maximumot is – írja a delmagyar.hu Kádár Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesének játékoztatása alapján.

A sok hó miatt napi 60-70 centimétert árad a Tisza
hirdetés

A lap szerint a napi vízállás Csongrádnál 63, Mindszentnél 57, Szegednél pedig 41 centiméterrel emelkedett szerdán az előző napköz képest, s mindeközben Kiskörénél közel egy métert nőtt a Tisza vízszintje.

A vízügyi igazgatóságtól a délmagyar.hu megtudta, hogy a vízgyűjtő területen már december közepére komoly hóréteg alakult ki, ami aztán a közelmúltig gyarapodott, s mindeközben a Maros völgyében a sokéves átlag duplájára nőtt a hóban tárolt vízkészlet.

Kádár Mihály a lap kérdésére elmondta azt is, hogy a Tisza vízgyűjtő területén az elmúlt napok enyhébb időjárása miatt elkezdődött az olvadás, és az ebből kialakuló árhullámok már tetőznek a Felső-Tiszán, majd az Alsó-Tiszán ez a jövő hét elejére, a mellékfolyókon pedig a hét végére következhet be; egyaránt elsőfokú árvízvédelmi készültség szintje alatt.

Mindeközben azonban jelentős csapadék a továbbiakban nem várható, és az éjszakai fagyok visszatérte is lassítja az olvadást, ugyanakkor hosszú ideig magasan tartja majd a folyók vízszintjét a nappal elolvadó és lefolyó hó is.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés