hirdetés
Belföld

A postákon és múzeumokban is kötelező lesz a maszkviselés

A csütörtöki Kormányinfón elhangzott már, hogy a zárt terekben szombattól kötelező lesz a maszkviselés, azonban nem minden zárt térre vonatkozik ez ugyanúgy. Az iskolákban és templomokban például az iskola igazgatója, illetve a vallási közösség vezetője dönthet arról, szükségesnek látja-e az intézkedést.

A postákon és múzeumokban is kötelező lesz a maszkviselés
hirdetés

Megjelentek a Magyar Közlönyben a szombattól kötelező zárt téri maszkhasználattal kapcsolatos részletszabályok. Előzőleg Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón tett bejelentést a szigorításról, most azonban további részletek is kiderültek a Közlönyben megjelent rendeletből.

Természetesen az egészségügyi intézményekben és a tömegközlekedésben továbbra is kötelező a maszkhasználat, de a holnapi naptól emellett kiterjed a maszkviselési kötelezettség az üzletek, posták, múzeumok, bevásárlóközpontok, színházak, ügyfélszolgálatok és sportrendezvények látogatóira is.

A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, edzőtermekben, uszodákban, fürdőkben és vendéglátóhelyeken a kötelező maszkviselés egyelőre az ott dolgozók számára van előírva.

Jelenleg a maszkviselési szabályokkal kapcsolatosan szabad kezet kaptak az iskolaigazgatók és a vallási közösségek vezetői, akik eldönthetik, hogy az adott oktatási intézményben, illetőleg templomban vagy istentiszteleti helyen kell-e maszkot viselniük a jelen lévőknek. Hasonlóképpen az óvodákban az intézményvezetők, s az egyetemeken és főiskolákon a rektorok kezében van a döntés.

hirdetés

A munkahelyeken a munkáltatók hozzák meg a maszkviseléssel kapcsolatos szabályokat.

A hat évesnél fiatalabb gyermekeknek és az értelmi és/vagy pszichoszomális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő embereknek ezúttal sem lesz kötelező a maszkviselés.

Rendelkeztek az egészségügyi dolgozók kötelező megerősítő harmadik oltásáról is, amelyet az érintetteknek december 10-ig kell felvenniük, amennyiben már eltelt 180 nap a legutóbbi oltásuk óta. Egészségügyi dolgozó nem szüntetheti meg a jogviszonyát a veszélyhelyzet ideje alatt.

(A borítókép forrása: pixabay.com)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés