hirdetés
Belföld

A Moderna vakcinájából 68 400 adagnyi érkezett

68 400 adagnyi érkezett a Moderna azonnal adható vakcinájából, miközben mostanra már minden harmadik magyar legalább egy oltásban részesült – adott tájékoztatást róla Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

A Moderna vakcinájából 68 400 adagnyi érkezett
hirdetés

Kedden várhatóan 248 040 adagnyi jön a Pfizer vakcinájából, majd orosz és kínai oltóanyag érkezésére is számítanak még a héten – írja az InfoStart.hu az országos tisztifőorvos tájékoztatása alapján. Oltásra egyébként már 4 millió 280 ezren jelentkeztek hazánkban.

A tisztifőorvos asszony ismét leszögezte, hogy mind az öt, hazánkban elérhető vakcina hatásos.

Müller Cecília megköszönte az embereknek a húsvétkor tanúsított fegyelmezettséget, ami hozzájárult ahhoz, hogy mostanra javultak a számok, és megnyithattak az óvodák, illetve az iskolák alsó tagozatai.

A szülőket kérte, hogy csak teljesen egészséges gyerekeket küldjenek iskolába, az intézményekben pedig szellőztetést és fertőtlenítést tanácsolt, valamint azt, hogy rendszeresen mossanak kezet az iskolások. A szünetekben a szabadba javasolt vinni a gyerekeket, megfelelő öltözetben még rossz idő esetén is.

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett arra is, hogy a pedagógusok közül 31 ezer embert hívtak a hétvégén oltásra, akik 32 százaléka igénybe is vette a soron kívüli oltakozás lehetőségét – az összesen behívott 210 ezer pedagógusból pedig 153 ezren megkapták a vakcinát, ami háromnegyedes arány körül van. A beoltott pedagógusok száma pedig 200 ezer körül van összesen, a korábban beoltottakat is számba véve.

Az ellenanyagszint-méréssel kapcsolatban megjegyezte, hogy a megfelelő mértékű ellenanyag nem jelent biztos védettséget, viszont a körülbelüli tájékozódásban segít. Az elleanyagszint-mérés emellett a sejtes immunitás mérésére nem alkalmas.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés