Belföld

A Moderna vakcináinak első adagját már majdnem teljesen felhasználták

hirdetés

Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kínai vakcina ugyan egy régebbi, bevált mechanizmuson alapul, azonban ettől függetlenül még hatékony, és nem elavult.

A Moderna vakcináinak első adagját már majdnem teljesen felhasználták

Müller Cecília a járvánnyal kapcsolatos friss adatok ismertetését követően elmondta, hogy a viszonylag alacsony számok nem jelentik a járvány legyőzését, hiszen már több környező országban ismét emelkednek a járványadatok, és továbbra is sokan halnak meg a betegség szövődményeiben. Ezért is fontos, hogy lehetőleg felvegyük az oltást – írja az országos tisztifőorvos szavai alapján az InfoStart.hu.

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy az elhunytaknál gyakran említett krónikus alapbetegségek hazánkban népbetegségek, így sokakat érintenek, vagyis a vírusfertőzés sokaknál járhat súlyos következménnyel.

Ismertette, hogy a hétvégén az idősotthonokban élő vagy dolgozó beoltottak száma 10 ezer fölé emelkedett, s ha ezekben a közösségekben magas az átoltottság, akkor megáll a vírus cirkulációja, hiszen nem talál olyan szervezetet, amelyet meg tudna betegíteni.

Az országos tisztifőorvos az oltóanyagokkal kapcsolatosan kérte, hogy mindenki higgyen a magyar szakembereknek, és annak a rengeteg információnak, amely az évtizedek során és a járvány kezdete óta felhalmozódott a világszinten nagyon korszerűnek számító magyar járványügyben.

Müller Cecília a kínai vakcinával kapcsolatosan megjegyezte, hogy az egy teljes, ám intaktivált, vagyis fertőzni már nem képes vírust tartalmazó szer, amihez hasonlót már régóta használ a virológia, de a módszer ettől még nem elavult, hiszen például a gyermekbénulás vagy az influenza elleni oltás is hasonló elven alapul.

Kedden várhatóan elfogy az országba eddig beérkezett összes vakcina, s a Moderna készítményét a hétvégén szinte teljesen eloltották az idősotthonokban. Holnap a Pfizer vakcinájából a vártnál valamivel kevesebb, ám így is további 35 685 ember oltásához elegendő védőoltás érkezik majd.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a jelenlegi kutatások szerint a vakcinák a koronavírus mutációi ellen is hatékonyak.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés