hirdetés
Belföld

A meghívottak átlagosan 67,3 százaléka vett részt a reprezentatív szűrővizsgálaton

Négy hétig zajlott a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH együttműködésével az országos koronavírus-szűrővizsgálat, amelyen megközelítőleg 10 600 személy vett részt. A résztvevők számának köszönhetően a szűrés reprezentatív eredményt hozott, s kiderült az is, mely területeken voltak a hajlandóak a legnagyobb arányban megjelenni a szűrésen a meghívott emberek.

A meghívottak átlagosan 67,3 százaléka vett részt a reprezentatív szűrővizsgálaton
hirdetés

A szűrésen a legmagasabb arányban Veszprém, Nógrád és Pest megyében vettek részt – mindhárom megyében 75 százalék felett volt a részvétel. Ezen belül Salgótarjánban 77 százalékos volt a meghívottak részvételi aránya – derül ki a koronavírusról tájékoztató kormányzati portálon megjelent közlemény alapján.

A szűrésbe – mely a H- UNCOVER nevet viseli – a KSH 17 787 főt választott be úgy, hogy a minta Magyarország minden régiójára és a tizennégy éven elüli életkorra reprezentatív legyen.

Az első összesítések alapján elegendő számú állampolgár vett részt a szűrővizsgálaton ahhoz, hogy megfelelő becslést lehessen alkotni a fertőzöttek és átfertőzöttek számát illetően, hiszen az országosan meghívottak 67,3 százaléka, összesen 10 600 fő vett részt a szűrésen.

Továbbra is tart az adatok feldolgozása, és várhatóan május végére születik meg a fertőzöttek végső számáról és az átfertőzöttek adatairól szóló eredmény – ellenben az eddigi összesítések szerint a korábban ismertetett részeredményekkel van összhangban a végeredmény is.

hirdetés

Mint felidézik, az országos reprezentatív vizsgálat célja az, hogy pontos képet lehessen kapni a járvány kiterjedéséről, illetve az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról és dinamikájáról.

A minták zömét a négy hazai orvosképző egyetem munkatársai vették le, azonban a mentőszolgálat és a vízimentők munkatársai is közreműködtek a vizsgálatban. Több üzletlánctól és vállalattól is érkezett felajánlás a lakosság elérése kapcsán, valamint a közleményben köszönetet mondtak a háziorvosoknak, a rendőrségnek, a polgármestereknek és a jegyzőknek is, akik a helyszínen segítettek. Az NNI továbbá a szűrőbuszok biztosításával nyújtott segítséget.

Az elkövetkezendőekben még legalább újabb két alkalommal ismétlik meg a szűréseket, azonban egy-egy mérés között legalább egy hónapnak el kell telnie. Jelenleg úgy várható, hogy szeptemberben lesz a következő országos vizsgálat.

A közleményben megemlítik azt is, hogy a most zárult vizsgálaton a részvételi arány és a leszűrtek száma nemzetközi viszonylatban is kimagasló, és a hasonló izlandi és szlovén felmérésekben ennél jóval alacsonyabb, 50 százalék alatti részvétel volt jellemző.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés