hirdetés
Belföld

A meggy minősége és mennyisége is megfelelő az idén

Van elég meggy ahhoz, hogy fedezze a belföldi fogyasztást, ráadásul a gyümölcs minőségére sem panaszkodhatunk a Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára által közöltek alapján.

A meggy minősége és mennyisége is megfelelő az idén
hirdetés

Az államtitkár elmondta, hogy egészség- és környezettudatossági szempontból is jó választás, hogy minél több magyar meggyet vásároljanak a fogyasztók, azonban a a belföldi gyümölcsfogyasztás átlaga továbbra sem érte még el az ajánlott napi 400 grammos mennyiséget. Feldman Zsolt ezzel kapcsolatban az InfoStart.hu szerint nemcsak azt emelte ki, hogy a fogyasztók saját maguknak is jót tesznek azzal, ha sok magyar gyümölcsöt vesznek, hanem azt is, hogy a magyar termelőket is támogatja, aki friss meggyet vásárol.

Itthon egyébként szinte kizárólag hazai meggyet lehet kapni, az import mennyisége pedig elhanyagolható. Magyarországon mintegy 14 ezer hektáron termeszt meggyet közel 3200 termelő. A meggy a második legnagyobb termésmennyiséggel rendelkező gyümölcs itthon az alma után.

Idén is lesz meggyfogyasztási kampány, amely – Ez most nagyon meggy! néven – közel egy hónapon át tart majd. Gizi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese közölte, hogy évi 60-90 ezer tonna meggy terem Magyarországon, amelynek 10-15 százalékát értékesítik friss gyümölcsként, míg a konzervipar 50 százalék körüli mennyiséget dolgoz fel. A fennmaradó mennyiséget a hűtő- és fagyasztóipar, valamint a sűrítmény- és légyártás használja fel.

További érdekes információ, hogy az Európai Unió meggybefőtt-fogyasztását majdnem 60 százalékban magyar áru fedezi.

A friss meggyet azért is érdemes fogyasztani, mert igen gazdag A, B és C vitaminban, rost- és antioxidáns-forrás, és magnéziumból, káliumból, kalciumból és vasból is viszonylag sokat tartalmaz. Az álmatlanság mellett egyes emésztőrendszeri, illetve szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segít.

(A borítókép forrása: pixabay.com / vampy24)


hirdetés

További híreink