Belföld

A megfelelő átoltottsághoz kötik az iskolák nyitását

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy mikor nyithatnak újra az iskolák.

A megfelelő átoltottsághoz kötik az iskolák nyitását
hirdetés

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón közölte, hogy az iskolák, óvodák, illetve középiskolák akkor nyitnak ki, amikor eléri a 2,5 milliót a beoltottak száma.

Ennek időpontja legkorábban április 12-én, illetve április 19-én lehet, s még a nyitás előtt önkéntes alapon beoltják a regisztrált tanárokat, óvodapedagógusokat – írja a Blikk.

hirdetés

A miniszter ismertette azt is, hogy az iparkamara javaslatokat tett, amelyek minden üzletre azonos módon vonatkoznának. Eszerint például 10 négyzetméterenként egy vásárló lehetne a boltokban.

A kormány az operatív törzset ezen szabályozások életszerűségének megvizsgálására kérte, s még holnap döntés is születhet róluk, ám azt is fel kell mérni, hogy milyen hosszú sorokat eredményezne egy ilyen döntés a boltok előtt – különösen a húsvét előtti időszakban.

Holnap reggel hat órakor ülésezik az Operatív törzs Orbán Viktor részvételével, amikor döntés születik a kérdésben.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy nagyon aggasztóak a jelenlegi számok, így fontos a szabályok betartása. Az elhunytak több mint 80 százaléka idős volt, így ha a korcsoport átoltottsága megfelelő lesz, csökkenni fognak a halálozási számok.

A nyitási tervről a kormány a leghamarabb jövő héten dönthet, ám fontos, hogy a megfelelő átoltottsághoz kötik a nyitás lehetőségét, így amíg a járványügyi adatok nem teszik lehetővé a változást, nem is vezetik be azt.


hirdetés

További híreink
hirdetés