Belföld

A Magyar Orvosi Kamara radikális lépéseket szorgalmaz

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szigorú intézkedések bevezetését szorgalmazza, így például annak szabályozását, hogy egyszerre hány vásárló tartózkodhat az üzletekben.

A Magyar Orvosi Kamara radikális lépéseket szorgalmaz
hirdetés

A MOK elnöksége a súlyosbodó járványhelyzet miatt további szigorításokat lát indokoltnak, s közleményében több ilyet is felsorolt.

A MOK közleményben kérte a döntéshozóktól, hogy korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát, tiltsák meg közterületen a három embernél nagyobb csoportok kialakulását (az egy háztartásban élők kivételével), illetve rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását úgy, hogy kizárólag az ott működő gyógyszertárak és élelmiszerboltok tarthassanak nyitva.

hirdetés

Javasolják, hogy a közösségi tereket csak a boltok megközelítésére lehessen használni.

Az orvosi kamara az emberektől kéri továbbá, hogy csak rendkívül indokolt esetben mozduljanak ki otthonról, s a bevásárlást lehetőleg úgy tervezzék meg, hogy hetente legfeljebb egyszer kellejen boltba menniük, lehetőség szerint anélkül, hogy tömegközlekedést kellene használniuk.

Ugyancsak javasolják, hogy ne látogassák most meg szeretteiket az emberek, ne találkozzanak a barátaikkal, és hétvégén se menjenek a népszerű parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre. Lehetőség szerint kerüljék továbbá a halasztható utazásaikat még belföldön is.

A húsvéti locsolkodásról is lebeszélnék a lakosságot.

Kiemelték viszont a helyes maszkviselés, a kézmosás, illetve a távolságtartás szerepét.

Azért is fogalmazták meg javaslataikat és kéréseiket, mert elmondásuk szerint Magyarország már napok óta elsők közt van a világon a népességarányos halálozási mutatókban, s a kórházi osztályok túlnyomó része már Covid-osztály, miközben az intenzív osztályokon nagy a terhelés, a műtők pedig leálltak, és már az ott lévő lélegeztetőgépekkel is koronavírusos betegeket látnak el.

Elfogytak a vezényelhető egészségügyi dolgozók, a kórházak pedig önkénteseket keresnek a munkájuk segítésére.

Noha a MOK szerint jól halad az oltási program végrehajtása, az egyéni felelősség továbbra is nagy, és emberéletek múlhatnak a lakosság önfegyelmén és szabálykövetésén.


hirdetés

További híreink
hirdetés