Belföld

A lakosság 16 százaléka már legalább egy védőoltást megkapott

Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy két új vakcinát is engedélyeztek hazánkban. Szóba került az is, hogy az esetek zömét, mintegy 90 százalékot a koronavírus brit variánsa okozza, amely gyorsabban terjed, s súlyos betegségeket okoz, így kórházban is egyre többen vannak.

A lakosság 16 százaléka már legalább egy védőoltást megkapott
hirdetés

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy jelenleg a lakosság 16 százaléka már legalább egy oltást megkapott, de versenyt futunk az idővel. Eddig 1 589 601 személy kapott vakcinát, közülük 479 389 személy a második dózist is megkapta. Arra kérte az embereket, hogy amikor behívót kapnak az oltásra, gondolkodás nélkül éljenek hát a lehetőséggel.

Az időseket ismét levélben keresik a regisztráció elősegítése érdekében, hiszen nem minden idősnek vannak informatikai lehetőségei.

hirdetés

A tisztifőorvos asszony szólt arról is, hogy az OGYÉI a napokban két újabb oltás behozatalát engedélyezte: ezek a CoviShield és CanSino, melyek egyaránt vektorvakcinák. Vasárnap késő este pedig a Sputnyik V oltásból érkezett 250 ezer adag, melyek vizsgálatukat követően kerülnek majd felszabadításra és beadásra.

Müller Cecília megjegyezte, hogy a keleti oltások a vakcinabeszerzések gyorsítását szolgálják.

Az új oltások közül az egyik az AstraZeneca és Oxford Indiában gyártott vakcinája, amely szinte azonos a már használt AstraZeneca oltással, a másik pedig a CanSino Biologics (CanSinoBio) kínai gyógyszergyár oltása.

Jó hír, hogy a hétvégén a szennyvízadatok elemzésekor már stagnálást tapasztalnak, ám amellett, hogy ez némi reménnyel kecsegtet, továbbra is éberségre és elővigyázatosságra van szükség.

Müller Cecília a háziorvosokat arra kérte, hogy az enyhe és középsúlyos, otthon kezelt betegek részére írják fel a favipiravir gyógyszert, míg a lakossághoz szólva azt kérte, hogy halasztható teendőiket halasszák el.


hirdetés

További híreink
hirdetés