hirdetés
Belföld

A kormány továbbra is kifizetteti a PCR-tesztek árát a műtét előtt állókkal

A kormány azzal indokolja mindezt, hogy most már mindenkinek lehetősége van beoltatni magát, s aki nem teszi ezt, az szabad akaratából nem teszi. Ellenben a gyermeküket műtétre kísérő szülők PCR-tesztjét állják majd.

A kormány továbbra is kifizetteti a PCR-tesztek árát a műtét előtt állókkal
hirdetés

Az ombudsman ugyan jogsértőnek tartja, hogy kifizettetik a műtétre váró, be nem oltott betegekkel a PCR-teszteket, azonban a kormány álláspontja változatlan a kérdésben – írja a hvg.hu.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az ombudsmani jelzésre reagálva azzal érvelt, hogy mindenki beoltathatja magát, így nem indokolja semmi, hogy az „adófizető magyar emberek állják” azon betegek PCR-tesztjének a költségeit, akik halasztható műtét előtt állnak, és szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

Azzal egyetértettek, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, azonban álláspontjuk szerint éppen az általuk képviselttel ellentétes szabályozás volna alkotmányosan kifogásolható.

A közleményből egyébként kiderült az is, hogy a kisgyermeküket műtétre kísérő szülőknek nem kell kifizetniük a teszt költségét.

A lap felidézi, az ombudsman hétfőn közzétett jelentése szerint sérti a jogállamiság és egyenlő bánásmód elvét, illetve nem felel meg a jogbiztonság követelményeinek, s az emberi méltósághoz való jogot is sértheti Kásler Miklós miniszer májusban kiadott utasítása.

Az utasítás szerint azok, akik halasztható műtétre és rehabilitációs ellátásra mennének, de nincsen érvényes védettségi igazolványuk, önköltségen kell, hogy megtérítsék a PCR- vagy antigéntesztet. Kivételt jelentenek ez alól az olyan esetek, amikor valaki önhibáján kívül, egészségi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Engin Akyurt)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés