hirdetés
Belföld

A kormány tömören reagált az izraeli kémszoftver használatával kapcsolatos kérdésekre

Több, köztük egy magyar szerkesztőség a közös oknyomozó munkájuk nyomán azt állítja, hogy Magyarországon is használtak egy olyan izraeli kémszoftvert, amelynek célja a politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelése lehet. A magyar kormány rövid válaszában azt fogalmazta meg, hogy mindig a hatályos törvényeknek megfelelően jártak, járnak el.

A kormány tömören reagált az izraeli kémszoftver használatával kapcsolatos kérdésekre
hirdetés

Az NSO nevű izraeli cég okostelefonok feltörésére alkalmas, Pegasus nevű kémprogramját évekkel ezelőtt kezdhették használni magyar célszemélyek, köztük akár tényfeltáró újságírók, médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek és szűkebb környezetük ellen is – írja az InfoStart.hu. egy tizenhét szerkesztőség, köztük a Direkt36, a Washington Post, a Guardian, a Die Zeit és a Le Monde részvételével folytatott nemzetközi oknyomozó projekt következtetései nyomán.

A lap felidézi, hogy a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezetésével, az Amnesty International szervezettel közösen jutottak hozzá a témán dolgozó szerkesztőségek az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz, melyben 50 ezernél is több olyan telefonszám van, amelyet megfigyelési célpontként választhattak ki 2016-tól kezdve az NSO ügyfelei több mint ötven országból.

Noha egy telefonszám jelenléte az adatbázisban nem jelenti azt, hogy biztosan alkalmazták a célszemély ellen a Pegasust, azonban a telefonok utólagos vizsgálatakor több esetben is bebizonyosodott, hogy feltörték a Pegasussal a készüléket. A program a telefonok szoftverjeinek olyan hibáit használja ki a távoli behatolásra, amelyek még a fejlesztők, gyártók előtt sem ismertek, de módot kínálnak arra, hogy a beszélgetésekhez, e-mailekhez, egyéb üzenetekhez, fotókhoz, videókhoz is hozzáférjenek a készülékeken.

A Direkt36 a több mint háromszáz magyarországi célpont között a telefonszámok alapján újságírókat, közéleti személyiségeket, de éppenséggel olyan magánszemélyeket is beazonosított, akiknek valamilyen módon köze volt egy-egy politikailag érzékeny ügyhöz.

A tényfeltáró csapat birtokába került adatokból az nem derült ki, hogy pontosan ki vette igénybe a kémszoftvert, ám több körülmény alapján következtetnek arra, hogy a magyar hatóságok használták a Pegasust magyarországi célpontok ellen.

Az izraeli cég szerint a telefonszámok valójában nem a Pegasus célpontjai, hanem lehetségesnek tartják, hogy egy nagyobb lista részét képezik, amelyeket az NSO Group ügyfelei más célokra használtak. Elképzelhetőnek tartják, hogy az adatbázisban szereplő számok csak egy nyilvánosan hozzáférhető adatbázisból származnak.

A Pegasus a vállalat közlése szerint kizárólag a terrorizmus és a bűnüldözés célját szolgálja, így ötvenöt országnak nem is adták el, és lépéseket tettek annak érdekében is, hogy a vevőik közül senki ne élhessen vissza a rendszerrel.

A Direkt36 szerint a magyar kormány is részletes kérdéssort kapott, melyekre a teljes választ a Washington Post közölte is. Ez így szól:

"Magyarország demokratikus jogállam, és mint ilyen, ha egyénekről van szó, mindig a hatályos törvényeknek megfelelően járt és jár el. Magyarországon a titkosszolgálati eszközök használatára felhatalmazott állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati intézmények. Ugyanezeket a kérdéseket tették fel az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányai számára? Ha igen, mennyi időbe telt, amíg válaszoltak, és hogyan reagáltak? Volt-e valamilyen hírszerző szolgálat, amely segített a kérdések megfogalmazásában? Kérjük, a válaszunkat teljes egészében, változtatás nélkül tegyék közzé."

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a V4-ek külügyminiszteri találkozóján kérdésre válaszolva azt mondta, nincsen tudomásuk a lehallgatási botrányról, és az Információs Hivataltól azt a tájékoztatást kapta, hogy nem vásároltak a Pegasus-szoftverből, így nem is használták.

(A borítókép forrása: pixabay.com)


hirdetés

További híreink