hirdetés
Belföld

A hétvégén kezdik a be nem oltott idősek oltási akcióját

Vasárnaptól keresik fel háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók azokat a 60 év felettieket, akik eddig nem kaptak védőoltást – számolt be róla a György István a közmédiának.

A hétvégén kezdik a be nem oltott idősek oltási akcióját
hirdetés

Augusztus elsejétől a háziorvosok a közelükben élő oltatlan időseket önkéntes orvosok és orvostanhallgatók segítségével felkereshetik, s javasolhatják számukra a vakcina felvételét.

Az MTI szerint az orvostanhallgatók ki is rendelhetőek a feladatra, és díjazásban részesülnek a munkájukért.

Az egészségügyi képzésben részt vevő egyetemisták be is adhatják a vakcinákat az háziorvosok vagy az egyetemek által kijelölt orvos felügyelete mellett.

A hét második felétől lehetőség lesz a harmadik oltásra időpontot foglalni az EESZT felületén azoknak, akik legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyancsak a közmédiának nyilatkozva elmondta, hogy a koronavírus új variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, így egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás felvétele.

Elsősorban az idősek, a legyengült immunrendszerű betegek és a krónikus betegek esetében javasolt a harmadik vakcina.

Az országos tisztifőorvos ismertette, hogy a szakmai ajánlás szerint két vektorvakcina után az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát ajánlott adni, s fordítva. Vannak olyan esetek is, amikor lehet harmadjára is egyazon vakcinatípussal végezni a harmadik oltást.

(A borítókép forrása: MTI/Rosta Tibor)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés