Belföld

A harmadik hullámban súlyosabb, gyorsabb fertőzés jellemző

Müller Cecília a friss járványadatok ismertetése mellett elmondta, hogy jelenleg a harmadik hullámnak egy nagyon meredeken felszálló ágában vagyunk, amikor egyre nő a betegek és az új fertőzöttek száma, s különösképpen a kórházban kezelt betegek száma is.

A harmadik hullámban súlyosabb, gyorsabb fertőzés jellemző
hirdetés

Az országos tisztifőorvos ismét elmondta, hogy olykor teljes családok kerülnek kórházba, s vannak olyan rossz állapotban lévő betegek is, akik percekkel a kórházba kerülést követően lélegeztetőgépre kerülnek. Ez alapján az tűnik ki, hogy a harmadik hullám nemcsak dinamikájában tér el az előző kettőtől, de a vírusvariánsok miatt súlyosabb, gyorsabb fertőzés is lehet jellemző – írja a Blikk Müller Cecília tájékoztatása alapján.

Az elhunytak között volt két harmincas éveiben járó férfi is, akik alapbetegségeiről egyelőre nincsen információ. Jelenleg minden korábbinál több, 8348 beteget ápolnak kórházban, akik 10 százaléka lélegeztetőgépre szorul.

hirdetés

A tisztifőorvos asszony megjegyezte azt is: úgy tűnik, kissé fogy az erőnk, ám fontos a higiéniás szabályok betartása és a maszkviselés is, amelyek jelenleg mindenkitől elvárt minimumkövetelmények.

Kérték, hogy a halasztható társadalmi kontaktust függesszük fel és halasszuk el, s lehetőleg ne most beszélgessünk például a szomszéddal.

Legalább az első oltásukat már 1 millió 107 791-en megkapták, s hamarosan szeretnének a 80 év feletti regisztrált idősek oltásával végezni. Az érintetteket szükség esetén otthonukban is lehet oltani, amennyiben a háziorvos ezt indokoltnak látja.

Müller Cecília elmondta, hogy már a háziorvosoknál is rendelkezésre áll a favipiravir nevű gyógyszer, amelynek használatáról is ott kell egyeztetni.

A víruson átesett 18-60 év közöttieket vérplazmaadásra kérte, hiszen ezzel segíthetnek a súlyos betegeken.


hirdetés

További híreink
hirdetés