hirdetés
Belföld

A harmadik hullám leszálló ágában lehetünk

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján a friss adatok ismertetéséhez hozzáfűzte azt is, hogy a jelek szerint a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk.

A harmadik hullám leszálló ágában lehetünk
hirdetés

Az oltás folyamatosan zajlik, s mostanra már 4 639 299 fő kapott vakcinát, közülük pedig 2 727 165 fő már a második dózisban is részesült – írja az InfoStart.hu az elhangzott tájékoztatás alapján.

Müller Cecília kiemelte, hogy a járványügyi adatok is kedvezően alakulnak, hiszen az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma csak 426 fővel emelkedett. A beazonosított fertőzöttek száma ezzel 798 573 fő. Az elhunytak száma 38-cal, 29 213 főre emelkedett.

A gyógyultak már 630 976-an vannak, az aktív fertőzöttek pedig 138 384-en. Kórházban 2259 koronavírusos beteget ápolnak, akik közül 258-an vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos asszony szerint az adatok azt mutatják, hogy a harmadik hullám leszálló ágának a vége felé közeledünk, ez pedig a védőoltásoknak és a járványügyi óvintézkedéseknek köszönhető. A lakosságnak már majdnem a fele beoltott, szemben az uniós 31 százalékos átlaggal.

A vakcinát igénylők figyelmét arra hívta fel, hogy már csak korlátozott számban áll rendelkezésre az AstraZeneca és a Sputnyik V oltás, így igyekezzenek a jelentkezéssel, akik ilyen oltást szeretnének, hiszen nem érkeznek további szállítmányok.

A Pfizer vakcinájára szerda éjfélig lehet még jelentkezni, de Sinopharm vakcinát is lehet kérni az oltópontokon.

A háziorvosoknál a Janssen, a Moderna és a Sinopharm oltóanyagát használják. A Janssen vakcinájából egyébként hétfőn 38 400 adagnyi jön még.

Az országos tisztifőorvos egyúttal megemlékezett arról is, hogy május 17-én van a védőoltások előtti tisztelgés napja.

Szólt arról is, hogy a jövő év végére saját gyártású koronavírus-vakcinát is előállíthatnak majd Debrecenben.

(A borítókép forrása: MTI/Vasvári Tamás)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés