hirdetés
Belföld

A gyerekekre is komolyabb hatással lehet az indiai vírusvariáns

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint érdemes lehet újragondolni az intézkedéseket – köztük az iskolanyitást is – akkor, ha esetleg nálunk is megjelenik a feltehetőleg súlyosabb fertőzést okozni képes indiai koronavírus-mutáció.

A gyerekekre is komolyabb hatással lehet az indiai vírusvariáns
hirdetés

A szakember az ATV Start műsorában elmondta: a külföldi példákból látható, hogy a nemzetközi ajánlások szerint az új esetek száma és a pozitív tesztek aránya az a mutató, amelynek alapján határozni lehet az iskolákban a jelenléti oktatás fenntartásáról.

A hazai adatok alapján Havasi Katalin szerint biztosíthatjuk jelenleg a gyermekeknek az iskolába járást, ám annak érdekében, hogy továbbra is biztonságos legyen az iskolába járás, a felnőtteknek is be kell tartaniuk a szabályokat, valamint jó, ha gyermekeiket is erre buzdítják.

Jó volna, ha a gyerekek nem ennének bele egymás uzsonnájába, és tartanák a megfelelő távolságot. Ugyancsak fontos, hogy maszkot viseljenek a fiatalok, gyerekek is. Amennyiben pedig a 16-18 évesek élnek a lehetőséggel, és beoltatják magukat, az számukra és környezetük számára is nagy jelentőségű az egyesületi elnök szerint.

Az iskolanyitással kapcsolatosan felhívta a figyelmet arra, hogy a fiataloknak nagy az igényük arra, hogy együtt legyenek, és már a terasznyitás hétvégéjén is sokan találkoztak közülük az új lehetőséggel élve – ennél azonban biztonságosabb számukra az, ha az iskolában lehetnek társaikkal.

hirdetés

Hogy valójában milyen hatásai lehetnek az iskolanyitásnak, az egy hónap múltán már látható lesz, s főleg attól függenek majd a fejlemények, hogy mennyire sikerült betartani a szabályokat – vélekedett Havasi Katalin.

A külföldi vírusmutánsok közül a brit ugyan gyorsabban terjed, de a fiatalok körében nem jellemző, hogy súlyos megbetegedést okozna – még ha a poszt-covid szindrómát illetően e korcsoportot érintően nincs is sok ismeret, tapasztalat ezidáig. Az indiai mutáns ellenben a hírek szerint súlyosabb fertőzéseket okozhat, így egyes intézkedéseket akár újra is kellhet gondolni, amennyiben ezzel találkozunk.

A szakember minden fiatalnak javasolta, hogy oltassa be magát, ezzel elkerülve a fertőzést és annak az akár egy életre kiható esetleges rossz hatásait.

(A borítókép forrása: MTI/Balázs Attila)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés