hirdetés
Belföld

6,395 millió a beoltottak, 2037 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 102 beteg - tovább csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Magyarországon a beoltottak száma 6 394 782, közülük 6 169 995-en a második, 3 810 898-an pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 2037 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 789 581-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 102, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 44 051-re emelkedett - közölte a koronavirus.gov.hu kedden. Tovább csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a honlapján.

6,395 millió a beoltottak, 2037 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 102 beteg - tovább csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja
hirdetés

A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 595 008, az aktív fertőzöttek száma 150 522-re csökkent. Kórházban 3610 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 136-an vannak lélegeztetőgépen.

Hozzátették: az ország a járvány ötödik hullámának leszálló ágában van, csökken a fertőzöttek és a kórházi betegek száma.

Emlékeztettek arra, hogy az oltásra folyamatosan lehet időpontot foglalni, és márciusban is minden csütörtökön, pénteken, és szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon. Jelezték: az oltásra továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását - írták, hozzátéve, a harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség.

hirdetés

A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani, emellett a háziorvosok is folytatják az oltásokat.

Közölték: azok az oltatlanok, akik átestek a fertőzésen, a betegségből történt felgyógyulás után várakozási idő nélkül olthatók.

A negyedik oltás is foglalható és kérhető már, akár az oltási akciókban is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap.

Az olthatóság megítéléséért az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs - írták.

Az 5-11 évesek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. Mint írták, az 5-11 éves korosztályban csaknem 90 ezren, a 12-17 évesek közül pedig 276 ezren kapták meg az oltást.

Emlékeztettek: május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. Azok a védettségi igazolványok, amelyeket fertőzésen átesettség alapján állítottak ki, május elsején veszítik el az érvényességüket.

Az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított hat hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is - tették hozzá.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

A munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak az átoltottság növeléséért. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ebben az esetben az üzemorvosok is beadhatják az oltást - írták.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (312 103) és Pest megyében (244 441) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (104 215), Szabolcs-Szatmár-Bereg (96 590), Győr-Moson-Sopron (96 224), Hajdú-Bihar (94 408) és Bács-Kiskun megye (90 711). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (38 054).

Hatósági házi karanténban 10 799-en vannak, a mintavételek száma 10 789 819.

Azt írták: országos átlagban a korábbi hetekhez képest nagyobb mértékben csökkent a 8. héten a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben.

A vizsgált nagyvárosok közül hét település - Debrecen, Eger, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szombathely és Zalaegerszeg - esetében figyelhető meg csökkenés, az értékek azonban még továbbra is az emelkedett koncentrációtartományba esnek - tették hozzá.

Az NNK azt kéri, hogy aki még nem tette, éljen az ingyenes védőoltás lehetőségével.

Forrás: MTI
hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés