Belföld

10 százalék felett a magyar lakosság átoltottsága

Müller Cecília országos tisztifőorvos a legfrissebb járványadatok ismertetése mellett elmondta azt is, hogy jelenleg 10,26 százalékos a magyar lakosság átoltottsága, hiszen eddig már 1 207 717-en kapták meg legalább az első vakcinájukat.

10 százalék felett a magyar lakosság átoltottsága
hirdetés

A második oltást is már több mint 300 ezer ember kapta meg, és kedden a Pfizernek új vakcinaszállítmánya érkezik, továbbá a legidősebbek és a magas kockázatú csoportok oltása is minden nap zajlik. A múlt hétvégére tervezett AstraZeneca védőoltást ennek a hétnek a második felében oltják majd.

Az InfoStart.hu a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján azt írja, hogy az úgynevezett hosszú covid szindróma elhárítására „hosszú covid ambulanciákon” kezelik azokat, akiknek valamilyen maradványtünete van, mint például a fáradtság. Az ide jelentkezőknek kivizsgálás után gyógyítási programot készítenek.

hirdetés

Az egészségügy rendkívüli terhelés alatt áll, hiszen az aktív fertőzöttek száma elérte a 115 981-et, és minden korábbinál gyorsabban nő a fertőzöttek száma. Az jelenti a legnagyobb terhet, hogy sokan kerülnek kórházba a betegségük súlyos lezajlása miatt, köztük akár fiatalabbak is.

A tisztifőorvos asszony arra kért mindenkit, aki tünetet észlel magán, hogy sehová se menjen, hanem konzultáljon a háziorvosával, mivel a fertőzés továbbadásának a lehetősége most nagyobb, mint korábban bármikor, mivel a mutáns törzsek sokkal fertőzőképesebbek.

Müller Cecília hozzátette, hogy a reprodukciós ráta 1,4 százalék közelében van, ami magasnak számít. A dél-afrikai vírusmutáció jelenlétét már 5 személynél mutatták ki, és több másik személynél is előfordult valamilyen újfajta variáns. Éppenséggel, az összes pozitív PCR-teszt több mint 70 százalékában újfajta vírusvariánst azonosítottak.

Az új mutációs esetében a köhögés jellemző első tünete a betegségnek, valamint sokaknál alakul ki hirtelen magas láz és ízületi fájdalom.


hirdetés

További híreink
hirdetés